soveposer i militærkvalitet

Sovepose i militærkvalitet – 4 gode grunde til at du kommer til at elske den, og 3 ting du skal overveje inden du køber

Skal du på længere jagtture, har du brug for det rette grej. Lange jagtture finder ofte sted i barske omgivelser og vildnis, så du kan ikke nøjes med en hyggelig lille sovepose og telt, som du ville campere med hjemme i baghaven.

Der er mange forskellige soveposer på markedet, men der er et simpelt svar, hvis du vil have det bedste af det bedste: Hvis du vil sove varmt og godt, skal du have fat i en sovepose af militær kvalitet. Militærsoveposer er af den højeste standard og vil varme dig godt.

Kan bruges året rundt og af alle

Den store fordel ved militærsoveposer er deres alsidighed. Du kan bruge dem i alt slags vejr og ved alle slags temperaturer. Du kan finde soveposer, der holder dig varm helt ned til -17 grader, så selv hvis du drager til Norge eller Finland, er du sikker på at kunne holde varmen.

Derudover har militærsoveposer adskillige fordele:

  • Vand- og vindtæt samt åndbart materiale
  • Alle åbninger – ved hoved og lynlås – er beskyttede med isolering eller kan snøres så tæt sammen som nødvendig for holde kulde og fugt ude
  • Mumiepasform
  • Slidstærkt materiale, der kan vaskes i maskine og tørretumbler

Det dækker blot nogle af militærsoveposers fordele. Herfra er der nogle helt basale ting, du skal have styr på, når du vil købe en militærsovepose.

Find den rigtige størrelse

Det er vigtigt, at du vælger en sovepose, der passer til netop dig. Det vigtigste aspekt af en sovepose er, at den skal holde dig lun i koldt vejr, men ikke overophede dig i varmt vejr. Militærsoveposer kommer i den såkaldte mumieform, der minimerer mængden af overskydende luft og på den måde varmer soveposen hurtigere op. De er smallere og fylder mindre, hvilket er super, hvis du skal slæbe rundt på meget grej.

Til gengæld kan mumieform virke en smule for lille, hvis du er en person, der sover uroligt eller måske ofte sover på siden. Her risikerer du at blive kold på ryggen.

Angående soveposens længde er det vigtigt, at den i hvert fald ikke er for kort. Du skal have plads til at ligge behageligt, og hvis soveposen bliver for lille, er det sværere for luften at cirkulere. Er den for lang, tager den til gengæld længere tid om at varme op. Her gælder den klassiske Guldlok-regel derfor: Ikke for meget, ikke for lidt, men lige tilpas.

Hvad er formålet?

Naturligvis er det helt store fokus, at soveposen skal passe til formålet. Skal du bruge soveposen til jagt, skal den enten kunne bruges på alle tider af året, eller du skal købe flere forskellige modeller, der alle er velegnede til en specifik årstid.

Militærsoveposer kan du få i mange forskellige modeller, så du kan gå efter en til hver årstid, eller en enkel all-round model. Uanset hvad bør du gå efter den sovepose, der varmer dig mest. Du kan altid lyne ned i soveposen og slippe varme ud, det er langt sværere at holde varmen inde i kulde.

Sikker vask

Før eller senere vil enhver sovepose have brug for rengøring og vedligehold. Det er bedst at holde vask til et minimum, da en tur i vaskemaskinen slider på soveposen og kan mindske dens evne til at isolere.

Alt efter soveposens materiale er der forskellige tilgange til vasken.

Dunsovepose

En sovepose med dun skal vaskes ved en lav temperatur, helst ikke over 30 grader. Det er allerbedst, hvis du nøjes med at håndvaske den, da dun sjældent har det godt med at ryge i vaskemaskinen.

Du kan smide soveposen i en tørretumbler, men du skal være omhyggelig med ikke at røre den med det samme, da dunene vil være klumpet sammen efter en tur i vaskemaskinen.

Fibersovepose

En fibersovepose er ikke ulig en dunsovepose i den forstand, at det er bedre at vaske den i hånden end vaskemaskinen. Uanset hvad kan de færreste fibersoveposer tåle tørretumbleren, så du kommer til at skulle hænge dem til tørre, og du skal huske at ryste denne sovepose, da fibrene her skal rystes på plads.