find den rigtige loftslampe

Find den rigtige loftslampe – 4 ting du skal overveje før du køber

Loftslamper er en af de bedste former for belysning, du kan bruge indenfor. Fordi de hænger åbent i rummet, kan lyset sprede sig i højere grad end lamper på vægge eller borde. Derfor er det naturligt valg at gå på jagt efter gode loftslamper, når du skal flytte, eller hvis du blot trænger til at skifte ud i din indretning derhjemme.

Herunder får du derfor et par tips til, hvad du skal være opmærksom på, når du vil købe loftslamper. Du kan også klikke her for at se et udvalg af skønne stilfulde lamper.

Du skal bruge flere lamper, end du tror

På kolde vinteraftener er der brug for langt mere lys, end du lige regner med. Alle rum er fyldt med møbler, der er i vejen for lyset, og der kan være mange små hjørner og kroge, hvor lyset ikke kan nå ind.

Du bør derfor købe et par forskellige lamper, men især loftslamper skal du være opmærksom på. De kan hjælpe dig med at belyse større arealer, så du ikke behøver sætte en lampe i hvert eneste hjørne af et rum. Jo mere effektiv du kan gøre din belysning, jo flere penge sparer du i det lange løb.

Det er dog altid godt at have en variation af forskellige slags lamper, så du ikke behøver at have alle lamper i et rum tændt hele tiden. Hav for eksempel en bordlampe eller gulvlampe, som du kan nøjes med at tænde, når du blot vil sidde og nyde en god bog.

Loftslamper som dekoration

Loftslamper befinder sig ofte centralt i et rum og bliver let bemærket. Derfor bør du holde stilen i tankerne, når du skal købe nye lamper. De skal passe ind i rummets farver og stil, så de ikke kun giver god belysning, men også fungerer som flotte dekorationer.

Lamper kan være en ideel mulighed for at bringe mere farve ind i et rum, da de allerede er et ’lyst’ element. De skiller sig allerede ud og er – naturligvis – meget lyse, så lidt ekstra pang passer godt til dem.

Vær opmærksom på lyspærerne

En vigtig del af lampen er naturligvis pærerne, der skal oplyse rummet. Her bør du ikke kun være opmærksom på, hvor mange Watt en pære har, men også hvor mange Kelvin. Hvor Watt fortæller dig et lys’ styrke, kan Kelvin fortælle dig pærens glød og temperatur.

Omkring 40 Watt er godt nok til indendørsbelysning. 3.000 – 4.000 Kelvin er godt som arbejds-lys. Skal lampen hænge over et spisebord eller i stuen, kan en Kelvin på ca. 2.700 være fint.

Som det sidste kan du overveje at købe LED pærer i stedet for traditionelle pærer. LED er dyrere at købe, men billigere på lang sigt, da de ikke sluger nær så meget strøm.

Skift mellem koldt og varmt lys

Kelvin bruges for øvrigt til at måle såkaldt koldt og varmt lys. Koldt lys kan kendes på sin mere blålige farve, imens varmt lys har en mere gullig eller rødlig glød. Har pæren en Kelvin over 5.000 vil dens farvetemperatur blive betegnet som kold, imens en Kelvin mellem 2.700 – 3.000 vil blive betegnet som varm.

Farvetemperaturen påvirker stemningen i rummet, så derfor skal du sørge for at vælge den rette pære. Varmt lys kan være mere trættende at sidde og arbejde i sammenlignet med koldt lys.

Skal du bruge en loftslampe på et hjemmekontor, kan du derfor gå efter pærer med koldere lys, så du kan fokusere bedre. Skal lampen bruges i en stue eller køkken, skal du måske hellere sigte efter varmt lys, som kan virke hyggeligere.

Det er altså massere af fordele at få, hvis du sørger for at have noget godt lys i dit hjem, kontor eller lignende.