Køb af en ergonomisk kontorstol - her er 6 ting du skal vide før du køber

Køb af en ergonomisk kontorstol – her er 6 ting du skal vide før du køber

Under corona pandemien var der virkelig mange danskere, der lige pludselig oplevede, at de skulle arbejde hjemmefra. Her var det næsten mere et krav eller en tvang end det var af lyst eller noget som arbejdsgiverne virkelig syntes om. Her var der måske også nogle ergonomiske forhold vedrørende arbejdspladsen derhjemme, som ikke fungerede helt optimalt.

Der var for eksempel nogle sjove anekdoter om, at der var en person der havde brugt et strygebræt som arbejdsbord. I længden holder det dog ikke,  når man begynder at arbejde mere hjemmefra, som pandemien også har medført, at mange arbejdspladser har givet mere lov til, ja, så skal de ergonomiske forhold inklusiv kontorstol og kontor bord også være i orden.

Det handler om din krop

Det handler nemlig om, at der er nogle arbejdsmiljø hensyn at tage i forhold til din krop, og at du skal kunne sidde og stå ergonomisk korrekt i løbet af arbejdsdagen. Når man har en arbejdsuge på omkring 37 timer om ugen, er det utrolig vigtigt at kroppen får Lov til at sidde og stå I de rigtige korrekte ergonomiske stillinger, så man ikke lider overlast.

Her er en rigtig god ergonomisk kontorstol fra www.istol.dk at foretrække også derhjemme, hvis du gerne vil indrette en hjemmearbejdsplads eller hvis du skal have en ny ergonomisk kontorstol til dit kontor på arbejdspladsen. Her ser vi nærmere på, hvad du skal vide før du køber en ergonomisk kontorstol.

Har du dårlig ryg?

Der findes forskellige kontorstole der tilgodeser, at du har en dårlig ryg. for eksempel kan du få kontorstole, der ikke har noget ryglæn, hvor du sidder på en form for rullende skammel, hvilket gør, at du kan holde din ryg mere ret og oprejst når du sidder og skal skrive og tale i telefon ved et skrivebord. Du kan selvfølgelig også få en ergonomisk kontorstol med en ryg, som kan justeres frem og tilbage så du kan få lige præcis den siddestilling som er god for din ryg.

Skal kontorstolen kunne justeres både bagover og i højden?

Der kan være stor forskel på hvor meget du sidder ned på en kontorstol i løbet af dagen. Det kan være, at du har et arbejde, hvor du går til mange møder og dermed ikke sidder så meget ved dit skrivebord, men det kan også være at du sidder der hele dagen foran computeren og her gør det en stor forskel hvordan kontorstolen er konstrueret.

Her især hvis du skal sidde på kontorstolene i mange timer, er det vigtigt at den kan justeres både i højden og bagover og frem over. På denne måde kan du lave en dynamisk siddestilling i løbet af dagen, hvor du kan skifte mellem at læne dig meget langt tilbage eller sidde mere fremover.

Skal kontorstolen have hjul?

Hvis du har mange timer foran dit skrivebord, er det også normalt, at du hæver og sænker dit skrivebord i løbet af dagen, så du kan både stå og sidde ned. Dermed kan det være rart, at du kan rulle kontorstolen lidt tilbage når du skal stå op ved skrivebordet. Der findes nemlig også kontorstole, som ikke har nogle rullehjul. De er bedre at sidde på, hvis du ikke skal bevæge dig så meget i løbet af dagen.

Hvilken farve skal du have?

Det kan måske synes lidt mere underordnet, hvilken farver du ønsker til din ergonomisk kontorstol,. men arbejder du i en virksomhed der f.eks. arbejder med boligindretning eller med grafik eller anden æstetisk virksomhed, kan det være en stor fordel at kontorstolen ikke skiller sig ud i kontorlandskabet, men mere har den samme stil som den øvrige boligstil på kontoret. Det kan ligefrem være en del af virksomhedens brand, at du har en kontorstol, der er æstetisk smart og cool. Derfor skal du selvfølgelig overveje hvilken model og hvilken farve, som kontorstolen skal have.

Hvor mange mennesker skal bruge kontorstolen? 

Hvor mange mennesker skal bruge kontorstolen i løbet af dagen? Det er jo ikke sikkert, at du har din helt egen kontorstol for dig selv i løbet af arbejdsdagen. Det kan være at du arbejder som studentermedhjælper, hvor du også skal lade kontorstolen være til en anden studentermedhjælper kontorstol eller det kan være at i har en fleksibel arbejdsplads hvor man bare sætter sig, hvor der er plads, når man ankommer til kontoret.

Det kan også være at kontorstolen skal bruges i et mødelokale, hvor der er mange, der bruger kontorstolen i løbet af dagen. Alle disse tilfælde er det særligt vigtigt, at du vælger en robust kontorstol, der kan klare at mange sidder på den  løbet af dagen samt justerer den i højden. Det skulle jo gerne være en kontorstol, som skal holde i mange år fremover og dermed være en god investering for virksomheden.

Hvor mange kontorstole skal du købe på en gang?

Der er også stor forskel på, om du skal købe en kontorstol til dig selv til din hjemmearbejdsplads, eller om du skal købe mange kontorstole til hele kontorets personale. Her kan du i hvert fald tænke over, om det skal være de samme kontorstole alle sammen, hvis du vælger at købe mange på én gang. Her skal du overveje om det er de samme behov for ergonomisk korrekt støtte til kroppen, som alle medarbejderne her. Det kan nemlig være at der er nogle, som har en særlig dårlig ryg eller som skal have andre særhensyn i forhold til den kontorstol, de sidder på.

Skal kontorstolen være med eller uden ryglæn? Skal kontorstolen være med eller uden armlæn? Der er mange ting, som man skal tage hensyn til, når du f.eks. som chef skal købe ind til hele personalet. Lav eventuelt en rundspørge blandt personalet, om de har dårlig ryg eller om de har andre fysiske skavanker, som du skal tage hensyn til, når du skal købe ergonomisk kontorstol ind.