husk lavineudstyr når du skal på skiferie

Husk lavineudstyr når du skal på skiferie

Annonce: Denne guide er lavet i samarbejde med aktivvinter.dk

Skal du snart på skiferie, og er du lidt af en vovehals, der har det med at køre offpist engang imellem, er det essentielt, at du har lavineudstyr med dig på turen.

Det er aldrig til at vide, hvornår en lavine kan rive sig løs, og så er det bedre at være på den sikre side og dermed have det rette udstyr med dig, såfremt lavinefaren skulle blive en realitet.

Irriterende men nødvendigt

Når du skal på skiferie, har du jo nok af udgifter allerede. Med mindre du lejer dig til det hele, skal du ud at købe ski, skistøvler, skihjelm, skitøj og meget andet, så du rent faktisk også kan komme til at stå på ski, når du kommer frem til bjergene.

Dermed har du jo allerede rigeligt med udgifter forbundet med din skiferie, og så kan det virke irriterende også at skulle bruge et par tusind kroner på lavineudstyr, som du, hvis alt går som det skal, forhåbentlig ikke engang kommer til at bruge. Men det er bare en rigtig god idé at være udstyret med det, når du bevæger dig ud på pisterne.

Vælg en komplet lavinepakke

Hvis du gerne vil gøre det så nemt som muligt for dig selv at få alt det med, som du skal bruge i en nødsituation ved en lavine, kan det være en rigtig god idé at vælge en komplet lavinepakke, hvor du får alt det med, som du har brug for.

Det kan være billigere at købe en samlet pakke med flere forskellige former for udstyr til lavinesikkerhed, end det er at købe hvert enkelt stykke udstyr for sig selv.

Kan være forskel på liv og død

Lavineudstyr kan potentielt set ende med at være den afgørende forskel på liv og død, hvis du ender med at være involveret i en lavine. Udstyret gør det både nemmere at finde dig, hvis du er den, der er blevet dækket under en lavine, men det giver dig også udstyret til at kunne finde andre, hvis de bliver dækket under sneen.

Hvis du ender med at blive dækket under en lavine uden nogle former for lavineudstyr, er det klart, at chancerne for at blive fundet svinder markant. Men har du eksempelvis en sender på dig, der gør det muligt for redningsmandskabet at spore sig frem til din eksakte lokation, er der jo markant større chancer for at blive fundet.

3 ting du ikke må mangle i dit sikkerhedsudstyr

Der kan være mange dele i en lavinepakke. Køber du udstyret hver for sig i stedet for at vælge en samlet pakkeløsning, har vi herunder listet tre ting, som du absolut ikke må mangle i dit arsenal af lavineudstyr.


Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at du sagtens kan finde en række andet udstyr, som også kan være en god idé at have med på din skiferie end bare de tre typer udstyr, som vi kommer ind på herunder.

Lavineskovl

For det første kan det være en rigtig god idé at medbringe en lavineskovl. Den minder lidt om den sneskovl, du plejer at bruge derhjemme, når du skal fjerne sne fra fortovet eller indkørslen, men den som udgangspunkt bare meget mindre. Det er en letvægts skovl, som gør det nemt for dig at have den med i din bagage, når du skal ud at lede efter personer, der er blevet ramt af en lavine.

En lavineskovl er som regel det sidste element, du vil bruge i en eftersøgning, når du har lokaliseret vedkommende. Når du skal skovle en person fri under sneen, er det bl.a. en god idé at fjerne det ved at padle det væk i stedet for at skovle, som du måske er vant til hjemme fra indkørslen. Det går meget hurtigt med padle-teknikken, og når en person er begravet under sneen, er hvert eneste sekund afgørende.

Tracker

Så er det også en rigtig god idé at medbringe en tracker, som er en form for radiosender, der udsender signaler og dermed gør det muligt både at blive fundet eller at finde andre, som også har en tracker på sig.

Hvis man leder efter en person inden for en radius på 50 meter, og der bare er sne over det hele, er det jo afgørende at have en tracker på sig, så redningsmandskabet hurtigt kan lokalisere nøjagtigt det sted, vedkommende er begravet i sneen. Der er ikke tid til at gætte sig frem til, hvor vedkommende befinder sig, så det er meget vigtigt med sådan en enhed, både når du søger, men også hvis du selv bliver begravet.

Lavinesonde

Sidst, men ikke mindst, kan det være en rigtig god idé med en lavinesonde. Dette er en lang metalpind, som du stikker ned gennem sneen for at afgøre, hvor langt nede en person befinder sig. På den måde kan du let finde ud af, hvor meget sne du har behov for at fjerne for at komme frem til personen.

Sonden er typisk adskilt, når du opbevarer den, men den slås hurtigt sammen, så du kan stikke den ned gennem sneen for helt præcist at afgøre, hvor personen befinder sig. Denne enhed bruges, når du har lokaliseret vedkommende med din tracker.